Son dönemde ilaçların bulunabilirliği konusunda yaşanan sorunlar, halkımızın sağlığını tehdit eder noktaya gelmiştir. Piyasada bulunamayan ilaç sayısı yaklaşık 500 civarına ulaşmışken bakanlık ve üst örgütümüz olan TEB’e göre sorun sadece on, on beş ilaçla sınırlıdır.
Bu gün ilacın bulunabilirliği sorununa çözüm getirecek bu kurumların mevcut durumu yok sayma yönündeki tavırları endişe vericidir. Bakanlık yetkililerinin sadece “tasarruf” veya “rekabeti artırmak” gibi hayali gerekçelerle, yasal olarak yapılması gerekenleri ve sorumlulukları bir kenara bırakıp, çeşitli sermaye guruplarına yeni rant kapıları açacak girişimler önermeleri çözümün önünde ciddi bir engeldir. TEB İlacın “ulaşılabilir ve bulunabilir olması” ve “ilacın hastaya sadece eczanede, eczacı aracılığıyla verilmesi”, ilkelerini yıllarca savunan bir örgüt olmuştur. TEB’nin sessizliği yanında miktarı giderek artan “yok ilaç verme yöntemi” başta biz Oda yöneticileri olmak üzere, eczacı kamuoyunu rahatsız etmekte, eczacıyı örgütten uzaklaştırmaktadır.
Öte yandan ilacın eczacıdan ve eczaneden uzaklaşması yönünde her gün yeni bir girişimle karşılaşmaktayız. Fiyat kararnamesine rağmen halen düşük kurdan hesaplanan ilacın fiyatında yaşanan düşüşler karşısında; ilacını piyasadan çeken veya çekeceğini hissettiren firmalar, değişik yöntemlerle istediğini alabilmektedir. Bazı ilaçlar yeni fiyat almakta, bazıları da perakende satış fiyatı kaldırılarak eczane dışına çıkarılmaktadır. Eczane dışına çıkarılan ilaçlarla ilgili gerekli tepkiyi göstermeyen TEB, örneğin Deposilin bulamayan hastaları eczacının Kamu Hastaneleri Birliğine yönlendirmesini istemektedir. Asli görevi hastanın ilacını temin etmek olan, yurdun en ücra köşesinde bile hizmet sunan eczacıdan, böyle bir talepte bulunan anlayışın, eczacıyı temsil edip etmediğini sorgulamanın her eczacının hakkı olduğunu düşünüyoruz.
Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın geleceğini yakından ilgilendiren Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik taslağının TEB Merkez Heyetinden defalarca talep etmemize rağmen Eczacı Odalarıyla paylaşılmaması ve tartışmaya açılmaması önemli bir sorun olarak gündemimizde durmaktadır.
Eczacı için onlarca önemli maddeye, paragrafa, fıkraya sahip olan ve ısrarla tartışmadan kaçırılan taslağın içerisinde eczacı aleyhine hükümlerin yer almasından kuşku duymaktayız.
Tüm eczacılar için son derece önemli olan yönetmelik taslağının yayınlanmasına çok az bir zaman kala, üst örgütümüzün “eczanede bulundurulması zorunlu ilaçlar listesi” hakkında odalardan görüş istemesini ise trajikomik ve gayriciddî bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz.
Yine yönetmelik taslağının son zamanda kamuoyuna yansıyan bazı bölümlerinde “havaalanları, otogarlar, tren garları ve limanlardaki eczanelerin 24 saat açık kalabilecekleri” şeklindeki kabul edilemez hüküm bile bu kuşkularımızı doğrulamaktadır. TEB Merkez Heyetinden bu taslağı bir an önce Odalarımızla paylaşmasını ve tartışmaya açmasını istiyoruz. Aksi takdirde çıkacak yönetmeliğin eczacı aleyhine doğuracağı sonuçlardan bizzat TEB Merkez Heyetinin sorumlu olacağını kamuoyuna duyuruyoruz.
İSTANBUL ECZACI ODASI İZMİR ECZACI ODASI
BURSA ECZACI ODASI GAZİANTEP ECZACI ODASI
TEKİRDAĞ ECZACI ODASI MERSİN ECZACI ODASI
KOCAELİ ECZACI ODASI VAN ECZACI ODASI
AMASYA ECZACI ODASI