Değerli Meslektaşlarımız;
Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğinin 41. Maddesi; ‘’Eczane sahip ve mesul müdürü, ilaçların miadını düzenli olarak kontrol eder. Bozulan ve miadı geçen ilaçları imha edilmek üzere satıştan kaldırması, ayrı bir alanda saklaması gerekir.’’ şeklindedir.
Odamız, Amasya İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte Amasya genelinde eczanelerimizde miadı geçmiş ilaçların imhası konusunda çalışma yapmıştır.
Eczanelerimizde bulunan miadı geçmiş ilaçların imha işlemi, ITC İNVEST LİSANSLI bertaraf firması aracılığı ile yapılacak olup, ITC den lisanslı damperli kamyonla da nakliyesi sağlanacaktır.
İlaç imhası için eczacılarımızın izleyeceği yol şu şekildedir:
1.İlaç imha işlemi, kontrole tabi ilaçlar ve diğer ilaçlar olmak üzere ayrı ayrı yapılacaktır. Kontrole tabi ilaçlar için listelerin ayrı hazırlanması ve ayrı kolilere koyulması önemlidir. İl Sağlık Müdürlüğüne başvurusu yapılmamış ve İTS düşümü yapılmamış Kontrole tabi ilaçlar kesinlikle imha için gönderilmeyecektir. İTS düşümü yapılmadan imhaya gönderilen Kontrole tabi ilaçlar için sonradan yaşanacak mağduriyetin sorumlusu Eczacıdır. Burası Çok Önemli.
2.İmha edilecek ilaçların içerisinde küpürü-karekodu eksik, yeşil-kırmızı reçeteye tabi, kemoterapide kullanılan ilaçlar ve kan ürünlerikesinlikle bulunmayacaktır.
3.Miadı geçen ilaçlar koli içerisine koyulmalı ve kolinin üzerine eczane adı ve “İMHA” mutlaka yazılmış olmalıdır. Poşet ile getirilen ilaçların imha işlemi yapılmayacaktır. Birden fazla koli oluşturulmuşsa dilekçede koli adedi belirtilecektir.
4.Miadı geçen ilaçlar eczanelerimizde kullandığımız paket program (TEBEOS, İLON, BOTANİK, FARMAKOM vb.) üzerinden veya aşağıda belirtilen “ilaç imha listesi’nin doldurulması (LİSTE.)ve 3 nüsha ıslak imzalı ve kaşeli olacak şekilde hazırlanması gerekmektedir.(Belgelerin her sayfasında kaşe-imza olmalı).
İlacın maliyet fiyatı depocu satış fiyatı üzerinden KDV siz olarak yazılmalıdır.
5.İlaç imha komisyonuna verilecek dilekçe eksiksiz olarak 3 NÜSHA doldurulmalıdır.Dilekçe
6.İmha edilmesi için listelenen her ilacın mutlaka İlaç Takip Sistemi üzerinden de imha bildirimi yapılması gerekmektedir.
7.Aşağıda belirtilen dilekçeden 3 nüsha ve 3 nüsha ilaç listesi ile birlikte imha edilecek ilaçlar, (oda sekreterimizin size bildireceği tarihten önce) eczacı odamıza teslim edilecektir. Teslim edilen ilaç kolileri ve listeler imha komisyonumuz ve İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerince karşılaştırılarak kontrol edileceğinden kurallara uyulması önem arz eder. Koli içeriğindeki ilaçlar ve listeler uyumsuz ise evraklar ve ilaçlar eczaneye iade edilecektir.
Bilgilerinize sunarız, Saygılarımızla…
AMASYA ECZACI ODASI YÖNETİM KURULU
İLAÇ İMHA KOMİSYONU BAŞKANLIĞI
Ecz. Abdullah TÜREN – Başkan
Ecz. Berfin MENEKŞE – Asil Üye
Ecz. Özgür ÖZŞEN – Asil Üye
Ecz. Mehmet Semih YILMAZ – Asil Üye
Ecz. Ziya Atıl ÖZLÜ – Yedek Üye
Ecz. Beyza ÖZKAN – Yedek Üye
Ecz. Ömer Faruk ÇELİK – Yedek Üye
EKLER
LİSTE
DİLEKÇELER İÇİN TIKLAYINIZ.