ECZACILIĞIN GELECEK DEĞERİ ÇALIŞTAYLARININ İKİNCİSİNİ MARDİN’DE GERÇEKLEŞTİRDİK:
“BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ IŞIĞINDA MESLEĞİ GELİŞTİRMEK”
İlkini geçen yıl İzmir Bölge Eczacı Odamızın ev sahipliğinde düzenlediğimiz Eczacılığın Gelecek Değeri Çalıştay serimizin ikincisini, uygarlıkların beşiği Mardin’de Mardin Eczacı Odamızın ev sahipliğinde gerçekleştirdik.
7-8 Temmuz tarihlerinde “Bilişim Teknolojileri Işığında Mesleği Geliştirmek” ana teması üzerinden düzenlenen Çalıştaya, 43. Dönem Merkez Heyeti, Denetleme Kurulu, Yüksek Haysiyet Divanı Üyeleri, Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Bölge Eczacı Odalarımızın Başkan ve Yöneticileri ile Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği Başkanı katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Arman Üney, eczacılık mesleğinin gücünü köklü geçmişinden aldığını hatırlatarak, değişen dünyanın ihtiyaçları ile birlikte eczacılığın da kendisine yeni bir akış yönü çizdiğine dikkat çekti. Eczacılık mesleğinin dijital dünyadaki gelişmelerden etkilenmemesinin mümkün olmadığına vurgu yapan Üney, şunları söyledi:
“Konu sağlık olunca akıllardan çıkarılmaması gereken en önemli husus, sağlık hizmetlerinin teknolojiye uygun olarak değil, teknolojinin sağlık hizmetlerine uygun biçimde tasarlanması gerekliliğidir. Sağlık gibi insan hayatına dokunan, bilgi ile yetkinlik seviyesinin her birey için ciddi farklılıklar gösterdiği bir alanda gerçek insan ilişkilerine duyulan ihtiyaç ve önem yadsınamaz. Hasta ile yüz yüze kurulan iletişimin ve danışmanlığın yerini şüphesiz ki hiçbir teknoloji tutamaz. Yaşamsal öneme haiz bu alanda ürün güvenliği, hizmet güvenliği, veri güvenliği, erişim güvenliği gibi konular arka planda bırakılamaz. İşte bu nedenle ilaç ve eczacılık hizmetlerinde dijitalleşme süreçlerine çok hassasiyetle ve özenle yaklaşmak durumundayız.
Bir yandan toplum sağlığının korunması bir yandan da mesleğimizin ve meslektaşlarımızın korunması adına, dijital dönüşümün ilaç eczacılık hizmetlerimize olan yansımalarını risk ve fırsatları ile analiz etmeliyiz. Güçlü ve zayıf yönlerimizi doğru tespit etmek, önceliklerimizi tanımlamak, etkin plan ve stratejileri birlikte yapılandırmak zorundayız.”
Çalıştayın bu amaç doğrultusunda önemli açılımlara ev sahipliği yapacağını vurgulayan Üney, “İstedik ki mesleğimiz için en doğru en güvenilir stratejileri ve uygulama modellerini, yapacağımız bu ufuk taramasının ardından birlikte inşa edelim” dedi.
Başkan Üney’in ardından Çalıştayda ilk olarak Uluslararası Eczacılık Federasyonu (FIP) CEO’su Dr. Catherine Duggan “Eczacılıkta Hizmet Sunumunda Dijital Uygulamalara Global Bakış” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Portekiz Eczacıları Birliği Başkanı Ema Paulino da “Dijital Sağlık Uygulamalarının Ülke Pratiklerine Yansımaları – Portekiz Örneği” başlıklı sunumuyla Çalıştay katılımcılarına ülkesindeki dijital dönüşüm örneklerini aktardı.
Teknoloji yazarı Serdar Kuzuloğlu’nun gerçekleştirdiği ufuk açıcı sunumun ardından Çalıştayın birinci gün çalışmaları tamamlandı.
Çalıştayın ikinci gününde ise IQVIA Türkiye Direktörü Ali Akyıldız, “Dünya ve Türkiye İlaç Pazarı Dinamiklerine Bakış” başlıklı sunumunda dijitalleşme ve dijitalleşmenin ilaç ve sağlık sektöründe yarattığı dönüşümleri paylaştı.
Daha sonra İspanya Eczacıları Birliği Uluslararası İlişkiler Direktörü Caroline Martinez-Berganza “Dijital Sağlık Uygulamalarının Ülke Pratiklerine Yansımaları –İspanya Örneği” başlıklı sunumuyla İspanya’daki gelişmeler hakkında bilgi verdi.
Sunumların ardından grup çalışmalarına geçilerek Çalıştay katılımcıları tarafından dijitalleşmenin yarattığı fırsatlar, tehditler ve etkiler üzerine kapsamlı değerlendirmeler yapıldı. Dijitalleşmenin mesleğimize yönelik etkilerinin kapsamlı bir şekilde tespit edildiği grup çalışmalarında mesleğimiz, meslektaşlarımız ve hastalarımız için daha sağlıklı bir gelecek hedefinde farklı bilişim projelerine ilişkin öneriler geliştirildi.
Birliğimiz tarafından hazırlanacak olan “Bilişim Teknolojileri Işığında Mesleği Geliştirmek” başlıklı Çalıştay Raporu ayrıca paylaşılacaktır.