9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü:
Sigarayı Bırak Hayatı Bırakma
Sigara ve tütün kullanımı, insan sağlığını tehdit eden faktörlerin en önemlilerinden birisi. Sigara tiryakiliği, en öldürücü toplumsal zehirlenme olayı olarak kabul ediliyor ve Dünya Sağlık Örgütü verileri, pasif içiciler dâhil her yıl 7 milyon insanın ölümüne sigaranın neden olduğunu ortaya koyuyor.
Sigaranın içerisinde sağlığı tehdit eden, zehirli, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4.000’den fazla kimyasal madde bulunuyor ve bu maddelerden en az 81’inin kansere doğrudan neden olduğu ispatlanmış durumda. Kronik bronşit ve amfizem gibi nefes darlığı yapan akciğer hastalıklarının en önde gelen sebebi olan sigara, aynı zamanda akciğer kanserine bağlı ölümlerin %90’ının nedenidir. Sigara kullanımı, akciğer kanserinin dışında ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane, böbrek, prostat ve rahim ağzı kanseri riskini 30 kat artırmaktadır. Sadece içen kişi değil, sigara içen kişinin yanında bulunanlar ya da daha önce sigara içilmiş olan bir yerde bulunanlar da tütün kullanımından zarar görmekte; çevresel tütün dumanı, dünyada her yıl yaklaşık 900.000 kişinin ölümüne neden olmaktadır.
Tütün endüstrisinin ölümü pazarlayan bir endüstri olduğu ve sigara bağımlılığının tedavi edilebilen bir hastalık olduğu göz önünde bulundurulmalı; diğer kronik hastalıklarda olduğu gibi sigara bağımlılığının tedavisinde de profesyonel destek ve farmakolojik yöntemlere başvurulmalıdır.
Halka en yakın sağlık danışmanı olarak konumlanan biz eczacıların koruyucu sağlık hizmetleri doğrultusunda sigarayı bırakma konusunda topluma hizmet ettiğimizi hatırlatıyor; sigaradan uzak, sağlıklı günler diliyoruz.
TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ