T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü
E-REÇETE HAKKINDA DUYURU 07/01/2013
E-reçete uygulamasına 01.07.2012 tarihinde başlanılmış olup hekimlerimiz tarafından tüm reçetelerin %65’i e-reçete olarak yazılmaktadır. 105.200 hekim SGK KURUMSAL HEKİM ŞİRESİNİ almıştır. E-reçete uygulamasının başladığı tarihten bugüne kadar 6 aylık dönem içerisinde sağlık hizmet sunucuları, eczaneler ve hekimler; duyurularla, sık sorulan sorular dokümanlarıyla, özel ve resmi kurum ve kuruluşlara gönderilen yazılarla, sağlık hizmet sunucularının bilgi işlem ekranlarına ve hekimlerin mail adreslerine gönderilen uyarılarla bilgilendirilmiştir.
15.01.2013 tarihi itibariyle e-reçete uygulaması zorunlu olacaktır.
E-reçete uygulamasına geçişte sıkıntı yaşanmaması için sağlık hizmet sunucularının aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir.
1) Reçete tarihi 15.01.2013 ve sonrası olan e-reçeteler eczaneler tarafından manuel giriş yapılarak karşılanamayacaktır. Üzerinde e-reçete numarası bulunan manuel reçeteler ise yalnızca e-reçete olarak karşılanacaktır.
2) 15.01.2013 tarihi itibariyle SGK KURUMSAL HEKİM ŞİFRESİ’ni almamış (Aile hekimliği hariç Sağlık Bakanlığı 1.Basamak Sağlık Tesislerinde, KİT-Belediye- Bakanlık 1. Basamak Sağlık Tesislerinde, Özel 1.Basamak Sağlık Tesislerinde, İşyeri Hekimliklerinde, Kurum Hekimliklerinde, Üniversite 1. Basamak Sağlık Tesislerinde, Türk silahlı Kuvvetleri 1.2.3. basamak tesislerinde görev yapan hekimler hariç) hekimlerin manuel reçeteleri (Bu duyurunun beşinci maddesinde belirtilen istisnai durumlar hariç) eczanelerden karşılanmayacaktır.
SGK KURUMSAL HEKİM ŞİFRESİ ile ilgili sorunlar hekimin görev yaptığı sağlık hizmet sunucusuna en yakın Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezine iletilecektir.
3) 15.01.2013 tarihi itibariyle (bu duyurunun beşinci maddesinde belirtilen istisnai durumlar hariç) manuel reçeteler karşılanmayacaktır.
4) Sağlık Bakanlığının e-reçete konusunda yapmış olduğu duyuru ve genelgelerde de belirtildiği şekilde e-reçetenin manuel çıktısının hekim tarafından hastaya verilmesine, Sağlık Bakanlığının konu hakkında yapacağı düzenlemeler çerçevesinde devam edilecektir. Ancak düzenlenen manuel çıktılar hastada kalacak olup Kurumumuz tarafından talep edilmeyecektir.
5) Manuel reçete yazılacak istisnalar;
a) Kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimliklerinde, işyeri hekimliklerinde, verem savaş dispanserlerinde, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde, sağlık merkezi ve toplum sağlığı merkezlerinde, 112 acil sağlık hizmeti birimlerinde, üniversitelerin mediko-sosyal birimlerinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 1., 2., ve 3. basamak sağlık hizmet sunucularında düzenlenen reçeteler,
b) Majistral ilaç içeren reçeteler,
c) Kişiye özel yurt dışından getirtilen ilaçları içeren reçeteler,
d) Yabancı ülkelerle yapılan “Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri” kapsamında Kurum tarafından sağlık hizmeti verilen kişilere düzenlenen reçeteler,
e) Sağlık Uygulama Talimatının 3.1.3. maddesinin 2. fıkrasının b maddesinde tanımlanan ve MEDULA hastane sisteminden provizyon alınamamasına rağmen sağlık hizmeti sunulması durumunda düzenlenen reçeteler,
f) Acil hal kapsamında düzenlenen reçeteler,
g) Aile hekimlerinin “gezici sağlık hizmeti” kapsamında düzenledikleri reçeteler,
h) Evde bakım hizmeti kapsamında düzenlenen reçeteler,
i) MEDULA sisteminin ve/veya sağlık hizmet sunucusuna ait sistemin çalışmaması nedeniyle e-reçetenin düzenlenememesi halinde manuel olarak düzenlenen, üzerinde e-reçete olarak düzenlenememesine ilişkin “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ibaresi kaşe ya da el yazısı şeklinde bulunan ve bu ibarenin reçeteyi düzenleyen hekim tarafından onaylandığı reçeteler, (Bu duyurunun 3 üncü maddesinde belirtilen diğer durumlarda düzenlenen manuel reçetelerde bu ibare aranmayacaktır)
Vatandaşlarımızın 15.01.2013 tarihinden itibaren sorun yaşamaması için sağlık hizmeti sunucuları, eczacılar ve hekimlerimiz tarafından gerekli tüm önlemlerin alınması büyük önem arz etmektedir.